laget som ska ta oss till VM 2010 bör se ut såhär:

4-2-3-1 (inte 4-4-2):


Varför jag vill se 4-2-3-1 är för att jag tror det är den rätta modellen för det spelarmaterial som Sverige har idag.
4-2-3-1 kan låta defensivt, men det är det inte. När Sverige anfaller, så gör de det med fyra man och har understöd av de två defensiva mittfältarna och ytterbackarna. När vi försvarar oss har vi fem man på mittfältet som kan låsa bollen. Det ger en trygghet för backlinjen att ha två balansspelare som länk mellan backlinje och mittfält. Där tänker jag mig Rasmus Lindgren från Ajax som kompletterar Linderoth. Det fungerar i teorin, men i praktiken... Det måste testas, tycker jag. Annars får vi aldrig veta.

Målvakt: Isaksson, han håller några år till.

Backlinjen: intakt, men med Stoor och Granqvist som nya spelare. Jag tror faktiskt att Granqvist är mogen för debut. Annars så finns det en del mittbackar ute i världen som knackar på dörren. Hansson ser jag gärna i backlinjen.

Mittfältet: Fem man, varav två defensiva. Här har jag valt att inte ta med Ljungberg, även om han i slag är en av de bästa spelare Sverige har. Han ska tas ut, men BARA när han är hel. Det är slut med hattandet, han ska spela när han är hel, annars inte. Istället tänker jag mig ett offensivt mittfält med Chippen til vänster och Seb till höger. Kim i mitten.
Sen har vi Lindgren och Linderoth, som jag tidigare nämnt. Här får vi två viktiga frisparksalternativ - Seb med sin fina högerfot och Kim med sin hårda vänster. Sverige lever mycket på sina fasta situationer (i EM fanns ingen av dom på planen - Kim spelade knappt)

Anfallet: Bara en anfallare - Zlatan. Det finns många bra anfallare - Sverige skulle kunna spela 4-3-3 bara för det, men det går inte med det mittfält vi har idag. Hellre Zlatan ensam på topp och han får hjälp av två megaoffensiva yttrar och ytterbackar. Och så Kim som petar in bollen till Zlatan. Zlatan trivs bra när han får ta emot bollen och hålla den lite, så kan de två yttrarna sticka in i djupled.

Det här är i teorin möjligt - och värt att testa. Lagerbäck har jag full respekt för, men han borde testa det här.
Anders Svensson och Daniel Andersson är slut.Till sist:
Marcus Allbäck och Niclas Alexandersson får varsin guldklocka för trogen tjänst i landslaget.
Tack för allt, grabbar! Och, lycka till i Örgryte, Allbäck!

Stollar har många roliga stunder.

Ja, besvikelsen över Sveriges debacle mot Ryssland har lagt sig. Nu blev det Hollands tur att gråta. Och Guus Hiddink är Guud - i Ryssland.

Han lär nog inte kunna komma hem till Holland förrän jul. Det är nog vilda fester runtom Röda Torget i Moskva nu. Vad jag tycker om matchen?
Ryssland vann klart rättvist. Jag säger: Grattis, Ryssland!
Att vinna med 3-1 mot ett lag som krossade Frankrike och Italien... Det ÄR starkt gjort!Utan att gå in på det längre än så - säger jag: Att ha en blogg leder ibland till att man träffar nytt folk - tack, min blogg för det!

Semestern har börjat.
Nu är jag ledig fram till v.29, sen blir det jobb fram till v.33.
Några planer har jag inte satt upp, mer än att det blir en vecka nu i veckan hos päronen i Uppsala som kommer att bestå av en Kubb-Cup tävling (haha)
Sen blir det en högst ev. sista minuten-resa dit solen finns.
Sen blir det nog Gotland under vecka 33. Ett bra sätt att avsluta sommaren på är att augustibada på vid någon strand på Gotland, typ Nisseviken. Eller Holmhällar. Eller vafan. Bara det är på Gotland!
Men tills dess hoppas jag att solen dyker upp så snart som möjligt. Lite värme skulle inte skada.Till sist - klicka på bilden:

Ett träffsäkert citat av min mormor som avled i januari iår. (Jag tänker på dig, mormor)
Och ja, jag är en stolle. :)

EM-fest!

Hej! Är på plats i Olearys o livebloggar. Stämningen är hög, folk är glada vi hoppas att Zlatans knä håller och att ryssen darrar idag! Och att Guus inte är en gud idag. (Hiddink, tränare för ryssland. Okej, det var ett dåligt försök att anspela på gud...) Hursomhelst, jag hoppas att vi får dricka segeröl ikväll. Sverige, sverige!

Elvan mot Spanien:Som ni ser ser det ut som följande fr v:

Zlatan (Allbäck inhoppare i 70:e minuten, el. beroende av hur matchen utvecklar sig)
Henke
Ljungberg (Källström, samma sak som Allbäck), Andersson, Svensson, Larsson
Nilsson, Hansson, Mellberg, Stoor
Isaksson

Motivering: Källström om kan spela till vänster i Lyon, varför inte också göra det i landslaget i typ 20 minuter. Det klarar Kim galant.

Men jag tror Lagerbäck kommer att överraska oss igen.
Det pratas om
Elmander till höger om mittfältet. Det har jag inte emot, men Seb Larsson känns lite naturligare på den positionen. Och det pratas om att Dorsin spelar till vänster och Nilsson te höger.

Jag skiter ärligt talat i hur det ser ut, bara Sverige gör om bedriften: 2-0, som vi vann med i EM-kvalet.Till sist:

När ska Kim Källström sluta misshandlas i landslaget? Han riskerar att bli den nye Pär Zetterberg eller Limpar.
Det är ett enormt slöseri av en sån resurs som Kim Källström.
Vi har inga vassa vänsterfötter i startelvan idag: Edman är skadad, Kim förpassad till bänken.
Det betyder inga alternativ när vi får frisparkar på långt håll eller till höger. Där är Kims tunga vänsterfot värdefull. Vi saknar också det långa spelet som Kim kan bidra med.
Dessutom: Vem fan skjuter utifrån i landslaget?

Bild tagen idag.Tre exponeringar i olika ljus vävs samman till en och samma bild. Denna teknik kallas för HDR.
Blir rätt grymma bilder. Idag var jag och Jacob ute och fotograferade denna dramatiska himmel. Kolla in himlens "ryggrad"! Molnet var gigantiskt och såg tungt ut.

Vi hann fotografera lite grann innan regnet hann ikapp oss, som ni ser.

Gennaro Ivan Gattuso...

... Ord överflödiga. Älskar denne terrier! :)
Och tror ni att domaren Peter Fröjdfeldt fick ont av snärten Gattuso gav honom?

Kommentera :)

EM-premiären avklarad!

Vilken match!

Men framförallt - ZLATAN! Vilken gud!
Grekerna darrade. Det var pinsamt att se hur ängsliga de var med bollen. De ville inte spela fotboll.
Det var härligt att se Sverige spela - igår ville vi spela. Jag menar, inga långbollar utan spela efter marken - det hade passat Kim väldigt bra. Faktiskt.

Men det behövdes en Zlatan. För att få det att rassla till i målet. Zlatan jobbade för laget och laget jobbade för Zlatan. Då är Sverige oslagbara. Inte många länder orkar stå emot svenskt stål i 90 minuter.

Bäst på plan var Henke Larsson.
Micke Nilsson och Fredrik Ljungberg var också pigga. Alla var lika bra; Det var härligt att se.Ändå vill jag se Kim Källström mot Spanien - trots att Sidleds-Daniel spelade mycket bra igår.
Och ni - märkte ni också att himlen såg ut att brinna över arenan? Det var fullt krig - Ljungberg fick ta smällar, Hansson gick upp o stångades i nickduellerna. Zlatan fick en spark i skrevet. Men Zlatan sparkade tillbaka - i krysset. Zeus och alla gudar måste ha gråtit en skvätt. En seger för asatron - Tor och gudarna i vahalla måste ha skrattat åt grekgudarna igår.Betyg (1-5):
Isaksson: 4 - Gjorde det som behövdes. Såg stabil ut. Sysslolös stora delar av matchen.

Nilsson: 4 - En helt annan back, säker med bollen och det lyste självförtroende om honom. Underbart att se.
Hansson: 4 - Höll på att schabbla till det men avslutade snyggt med ett Hansson-mål: huvud, lår, ben, lår, i mål.
Mellberg: 4 - Gjorde sitt jobb och sket i att tjonga långbollar. Det vinner Sverige mycket på.
Alexandersson: 4 - Stängde sin kant effektivt bakom Chippen. Rutinen betyder mycket i en öppningsmatch, vilket vi såg igår.

Ljungberg: 4 - Sprang kopiöst mycket och ville mycket. Tog stryk; Det var den gamle Ljungberg vi är vana vid att se.
Svensson: 4 - Fina passningar om lite för korta. Inget att anmärka på. En bra kväll på jobbet.
Andersson: 4 - Syntes inte mycket = gjorde sitt jobb - och det var bra. Spelade enkelt. Sprang mest av alla.
Wilhelmsson: 4 - Fyllde på i offensiven hela matchen tills bristningen kom. Illa - för en Chippen i slag är värdefull för oss.

Larsson: 4 - Sprang kopiöst mycket, lyfte Zlatan och hela laget. En gång var han nere på backplats och nickrensade(!) Respekt.
Ibrahimovic: 4 - Det syntes att knät inte direkt hämmade honom men att han hade en växel till; att han inte gick helt för fullt. Målet var i världsklass. Skönt för honom att äntligen göra mål i landslaget igen. Man såg hur glad han blev över målet.

Avbytare:

Stoor, Elmander, Rosenberg spelade för kort tid för att bedömas.

Lagets insats: 5 - Kommentarer överflödiga.Till sist:
Hanssons mål är EMs snyggaste hittills. Skit i strutar i krysset, Kung Hansson har visat hur man gör mål på det obegripligaste viset.

Var såg jag matchen? På Olearys. När Zlatan gjorde målet kramade jag helt okända människor i extas, alla skrek och hoppade o kramades. Härligt!

Visste ni att vi inte förlorat mot Grekland i tävlingslandskamper än?
Senast vi mötte dom var i OS 1920 och då vann vi med - 9-0.
Men 2-0 är inte fy skam, det heller.

hits