Det finns bara en Henrik Larsson

14517-19

Det är bara två idrottsmän jag känt hundraprocentig respekt för och det är Henrik Larsson och Mats Sundin. Henrik Larsson gjorde igår sin sista hemmamatch med Barcelona. Nu återvänder en av Sveriges största fotbollspelarna hem. Efter VM får vi se honom i Helsingborgs färger.

Att Barcelona hyllade honom efter två korta (okej, ett och halvt pga skadan ifjol) år är stort. Mycket stort. storklubben är känd för att inte värva vilka som helst. Samtidigt har Barcelona förvånats över hur proffsig Henke är. Han är en dröm för tränaren, lagkamraterna och för fansen, som ser en otroligt duktig spelare som dessutom är lagspelare.

Det finns en del som säger att det är för tidigt för honom att stiga ur manegen och återvända till det lilla allsvenskan.  Jag tycker det är rätt, även om jag är lite kluven. Han återvänder inte som en föredettning. Han vill hålla en bra nivå i allsvenskan också. Dessutom vill familjen flytta hem. Jag tycker det var synd att han inte tog ett år till i Barcelona, men man kan inte få allt.

Det vet Henke också.

Hans karriär har varit allt annat än spikrak. Han har varken samma tur eller talang som Zlatan har. Han var knappast stjärna vid 23 års ålder. Istället köttade han på i holländska ligan 1993-1997 och vantrivdes i klubben Feyenoord och en tvist i domstol fick honom rätt att flytta till Celtic 1997 och fick spela där i sju år och gjorde hela otroliga 241 mål på 315 matcher i skotska ligan. Han är älskad i Glasgow och Barcelona. Det tror jag inte någon annan svensk lyckats med - att bli så älskad i två storklubbar som Celtic och Barcelona. Smeknamnet han fick i Glasgow är "GHOD" - det säger allt.

Han är också den ende svensk som vunnit Guldbollen. Att han gjorde det i Celtic gjorde det bara ännu bättre - ett mål där räknas till hälften så mycket som ett mål är i italienska Serie A eller engelska Premier League.

Benbrottet och knäskadan
Få spelare har så bra läkkött som Henke. Han bröt av benet i Celtic och kom tillbaka tidigare än beräknat. Jag var inte ensam om att tro att det var slut. Men han tog sig tillbaka. Och inte bara kom tillbaka, han tog Guldbollen. Sen vid 33 års ålder sprang han sönder knät och det såg mörkt ut. Jag tänkte dock den gången att Henke klarar nog av den skadan också. Samtidigt skulle kontraktet gå ut med Barcelona. Barcelona förlängde kontraktet med ett år. Bara gesten visade hur omtyckt och betydelsefull han är. Han kom tillbaka, och fick spela ännu mer i Barcelona. Hans sista match med Barcelona blir i Champions Leaguefinalen mot Fredrik Ljungbergs Arsenal FC.

Sverige och Henke
Henke slutade efter VM 2002(!) Han ville inte spela mer. Det var för mycket resor och så ville han koncentera sig på klubblaget och familjen. Folk var helt chockade. Jag skulle nog ta ordet "folkstorm" i sammanhanget, hela Sverige slöt upp och hundratusentals skrev på listor och bad Henke att stanna i landslaget, men han stod benhårt på sig. Han skulle inte spela mer i landslaget, han hade bestämt sig. Bara sonen Jordan fick honom att komma tillbaka - lagom till EM-slutspelet 2004. Och där minns vi bäst språngnicken mot Bulgarien - jag ryser när jag tänker på det. Det är många mål som är vackra, men språngnickar är vackra. Se bara på Martin Dahlins språngnick mot Ryssland i VM 1994, stenhårt i krysset.
Henke har alltid levererat i landslagströjan. Han gör inte bara mål - han gör allt, passar, tar löpningar och springer hem, skarvnickar. Hela han är osjälvisk, han gör andra bättre - det är det som gör honom stor.

Klassiskt svenskt lågmäld
Sen så är han klassiskt svenskt lågmäld och ödmjuk, vilket är skönt i Zlatan-tider...
Nu återvänder han till klubben han spelade för innan han blev proffs 1993: Helsingborgs IF.
Jag har långt gångna planer på att boka biljett på DIF-HIF på Råsunda den 5/8. Klart jag vill ta chansen att se Henrik Larsson i action - Jag tror det är bra för allsvenskan att spelarna kommer tillbaka och ger plats för det lilla extra och dessutom får ungdomarna i Sverige chansen att se dom på riktigt. Men så stora spelare som Henke Larsson kommer inte upp ofta - Hans storhet ligger inte i hans talang, den ligger i hans hjärta. Hans hjärta bankar för fotboll. Den har lett honom ut i världen och nu vill hjärtat visa hemlandet vad det kan.



FAKTA | HENRIK LARSSON:


Klubbar:
Efter VM: Helsingborgs IF
  • FC Barcelona (04-06)
  • Celtic FC (97-04)
  • Feyenoord (93-97)
  • Helsingborgs IF (92-93)
  • Högaborgs BK (-92)

Meriter:
  • VM-brons 1994. Spelade även EM 2000, VM 2002 och EM 2004 och ska spela VM 2006.
  • Guldbollen-vinnare 1998.
  • Tilldelades Guldskon som Europas främste målskytt 2001.
  • Uefacupfinalist med Celtic 2003 (2-3 mot Porto - Henke gjorde båda målen för Celtic).
  • Champions Leaguefinalist mot Arsenal 2006 (matchen spelas den 17 maj i Paris)
  • Skotsk mästare fyra gånger (1998, 2001, 2002, 2004).
  • spansk mästare två gånger (2004/05, 2005/06).
  • skotsk skytteligasegrare fyra gånger (1999, 2001, 2002, 2003).
  • Gjorde 242 mål på 315 matcher för Celtic.
  • Har spelat 38 ligamatcher för Barcelona och gjort 13 mål.
  • Landskamper/mål: 87/34.



Till slut:
Hans stil med integritet, svensk lågmäldhet och ödmjukhet kombinerat med en stark fysik (vid 35 års ålder har han en 25 årings kropp) och ett välutvecklat spelsinne och löpvilja (Hans ständiga rörelse gör honom ytterst svår att markera). Med dessa egenskaper har han gått rakt in i folks hjärtan. Ingemar Stenmark, förlåt mig, men jag vet inte någon annan som är så folkkär överallt än Henrik Larsson.

Kommentarer:
Postat av: CrazySigge

Mycket bra skrivet om Henkes fotbollskarriär!!! ;)

Postat av: Ludi

Hmmmm =P Puss

2006-05-07 @ 19:13:52
URL: http://ludi.blogg.se
Postat av: mippy

Henke är helt enkelt bäst. punkt slut. väldigt bra skrivet om honom (och barcelona =)).

2006-05-08 @ 13:49:40
URL: http://mippy.blogg.se
Postat av: Gabriella

Väldigt bra skrivet om Henke! Fick rysningar flera gånger när jag läste texten. :)

2006-05-15 @ 07:39:15
URL: http://citronsaft.blogg.se
Postat av: Askungen

http://blogg.aftonbladet.se/1532

2006-05-15 @ 12:26:25
URL: http://blogg.aftonbladet.se/153
Postat av: Lisa

Henke är folkkär. Det har ingen betydelse vad andra gör. Henke är bara underbar och äkta. ingen tillgjord kaxighet. enda spelare man känner för, som man gläds med när det går bra och lider med när det går dåligt.

2007-04-03 @ 16:48:33
Postat av: simon bäckström

största fanet:D ja spelar i immetorp bk:D

2008-04-14 @ 12:30:18

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits